Skip to main content

Öresundsstatistik och analyser

  • Statistik
  • Publikationer
  • TendensØresund
  • Kontakt

Flyttning över Öresund

ladda_hem_kapitlet_flyttning.pdf

Befolkningsökning

Sedan Öresundsbron öppnades år 2000 och fram till 2012 har invånarantalet i Öresundsregionen ökat med omkring 270.000. Ökningen fördelas med 6 procent väster och 11 procent öster om Öresund. En del av denna ökning beror på ett födelseöverskott på 40.000 – huvudsakligen på den danska sidan - resten av ökningen beror på ett inflyttningsöverskott. Det har invandrat
100.000 personer netto från länder utanför Sverige och Danmark, medan 40.000 netto är inflyttning från andra regioner i de två länderna, särskilt Sverige.

Omfattningen av flyttningen bestäms huvudsakligen av arbetsmarknaden (lön, kvalifikationer och rörlighet), bostadsmarknaden (prisbildning och läge) samt av kulturskillnader och invandringspolitik.

Ökningen av Öresundsregionens invånarantal låg ganska konstant på omkring 15.000 per år från slutet av 1990-talet fram till 2005, men den årliga ökningen kulminerade med 37.000 under 2009. Det stigande födelseöverskottet och särskilt invandringsöverskottet har burit upp ökningen av invånarantalet.

På den danska sidan av Öresund har befolkningsökningen under perioden 1998-2011 ökat till omkring 20.000 per år och är framför betingad av ett ökande invandringsöverskott på 12.000 från andra länder, samt en mindre ökning med omkring 5.000 av inflyttningarna från resten av Danmark. Nettoutvandringen av danskar (bland annat till Skåne) har upphört efter 2007 och det har samtidigt skett en ökad nettoinvandring från framför allt västländer. Det årliga födelseöverskottet ligger på omkring 4 000.

I Skåne kulminerade antalet invandrare och inflyttare från resten av Sverige under 2009 med totalt 23.000. Under 2011 har siffran minskat till en beskedlig nivå på omkring 5 000 respektive 6 000. Den fallande invandringen beror också på att nettoinvandringen från Sjælland kulminerade med 2 800 under 2006 och har nu ersatts av en nettoutvandring till Sjælland. I gengäld har Skåne upplevt ett ökande födelseöverskott under de senaste åren.

Visa mer

Flyttningen över Öresund

Efter öppanandet av Öresundsbron inträffade en kraftig ökning av flyttningen över Öresund och det var framför allt själlandarna som började att flytta till den skånska sidan.

De viktigaste drivkrafterna för den danska flyttströmmen till Skåne under perioden 2000-2007 var möjlligheterna att få större bostad och billigare bostad för pengarna. Därtill kom de lägre levnadskostnaderna och för en del de generösare familjesammanföringsreglerna i Sverige. Den bättre och billigare bostaden i Sverige, oftast i Malmö, kombinerade de flesta med att behålla sitt attraktiva och välavlönade jobb på Sjælland, oftast i Köpenhamn. Det var denna flyttström till Skåne som startade pendlingsvågen från Skåne till Sjælland. 13.000 personer flyttade under perioden 2000-2011 varaktigt från från Sjælland till Skåne, och danskarna står för hälften av den dagliga pendlingen från Skåne till Sjælland.

Bostadspriserna har haft stor betydelse för flyttmönstret. När den stora skillnaden mellan höga bostadspriser i Region Hovedstaden och de låga priserna i Skåne kulminerade under 2007 följde flyttströmmen samma mönster. Efter 2008 har både prisskillnaden och flyttningsöverskottet till Skåne fallit avsevärt – flyttningsöverskottet blev till ett underskott.

Flyttströmmen från Sjælland till Skåne hade under 2011 minskat till hälften av nivån för 2007, då den nådde högst. Flyttningarna är nu bara dubbelt så många som nivån år 2000. I gengäld kulminerade flyttströmmen från Skåne till Sjælland under 2010 när den översteg antalet flyttningar från Sjælland till Skåne, men sedan dess har även denna flyttström avtagit. Under 2011 var det 500 fler flyttningar mot mot väster än mot öster. Liksom flyttströmmen mot Skåne är präglad av att 75 procent är danskar, gäller det också flyttströmmen åt motsatt håll, eftersom många danska nu flyttar tillbaka till Sjællland efter att ha bott en period i Skåne. Bara var femte som flyttade från Skåne till Sjælland är svensk medborgare.

En stigande andel av flyttströmmen är varken född i Danmark eller Sverige. Unde 2010 härstammade var tredje, som flyttade till den andra sidan av Öresund, från ett annat land än Danmark och Sverige. Andelen är lika stor i bägge flyttriktningarna och har avtagit något under 2011.

Visa mer

Flyttriktning

En mycket stor del av flyttningen över Öresund är koncentrerad mellan de två stora städerna Köpenhamn och Malmö. Flyttströmmen mot Skåne har särskilt varit präglad av många förstagångsflyttningar över Öresund, och det är framför allt Malmö som är målet för flyttningen.
Flyttströmmen från Sjælland till Skåne har i dag halverats jämför med toppen under 2001. Fallet är relativt störst i Malmö och Sydvästskåne, medan övriga Skåne inte har upplevt en lika stor minskning av inflyttare från Sjælland.

 

Den omvända flyttströmmen från Skåne till Sjælland har från 2007 ökat med 29 procent. Ökningen av flyttströmmen från Skåne kommer särskilt från Malmö. Ökningen av flyttningen till Sjælland är relativt störst i Köpenhamn, särskilt till de delar av Region Hovedstaden som ligger utanför Köpenhamn och beror i hög grad på danskar som väljer att flytta tillbaka till den danska delen av regionen nu när bostadspriserna har fallit markant.
Under 2007 fanns det generellt en tydlig nettoflyttning från alla områden på Sjælland till alla områden i Skåne. Nettoflyttningen under 2011 gick den motsatta vägen från alla områden i Skåne.

Visa mer

Flyttarnas ålder

Migranterna mellan Storköpenhamn och resten av Danmark och mellan Malmö och övriga Sverige är till största delen 16-24 år gamla – alltså i regel unga som flyttar hemifrån. Migranterna över Öresund mellan Storköpenhamn och Malmö är väsentligt äldre, omkring 25-34 år – det vill säga i regel yngre människor som har bildat eller ska bilda familj. I allmänhet är kvinnor yngre än män när de flyttar och det gör sig särskilt gällande för dem som väljer att ta sig över Öresund och slå sig ner på den andra sidan.

 

Oavsett om man flyttar från Sjælland till Skåne eller det motsatta hållet är migranterna lika gamla. Man får dock en bild av att migranterna som flyttar tillbaka till väster om Öresund i regel är lite äldre, det vill säga är i den fruktsamma åldern med fokus på att bilda familj, jämfört med migranterna som flyttar till östra delen av Öresundsregionen.

Visa mer

Danskarnas ändrade bosättningsmönster i Skåne

Den 1 januari 2012 bodde det omkring 25.000 danska medborgare1 i Skåne,
varav ganska många (15 procent) är födda i Sverige. Därtill kommer några tusen personer som är födda i Danmark men som har fått svenskt medborgarskap. I sistnämnda grupp är mer än hälften över 60 år.

 

Inflyttningen från Danmark till Skåne ökade markant från år 2000 då det bodde nästan 10.000 danska medborgare i Skåne. Inflyttningen till Skåne har avtagit sen 2007 samtidigt som flyttningarna från Skåne till Danmark har ökat, då många danskar väljer att flytta tillbaka efter en tid i Skåne – i regel när deras barn når skolpliktig ålder.
Före år 2000 var danskarna överrepresenterade i många kommuner i Nordvästskåne, bland annat i mindre industrikommuner som Klippan, Åstorp, Perstorp och Örkelljunga. Det var helt klart hit danskarna invandrade före 2000 och 39 procent av danskarna bodde på den tiden i Nordvästskåne.

Efter 2000 sker en förändring i bosättningsmönstret även om alla kommuner i Skåne upplevde en ökat inflyttning från Danmark. Under perioden 2000-2011 flyttade 15.500 danskar till Skåne och bara 14 procent av dem bosatte sig i Nordvästskåne, medan 78 procent bosatte sig i Sydvästskåne. Och ökningen är koncentrerad till Malmö stad som har tagit emot 64 procent av Skånes nettoökning av danskar. Resten av Sydvästskåne har haft en relativt liten ökning av danskar. Och i Nordöst- och Sydöstskåne, där den danska bosättningen redan är svag, har ökningen varit ännu svagare. År 2012 bor hälften av Skånes 25.000 danska medborgare i Malmö och utgör 4 procent av befolkningen. Andra kommuner i Skåne med 3-4 procent danskar är Bjuv, Örkelljunga och Klippan, medan Kristianstad med bara 0,3 procent danska medborgare är den stad som har den minsta populationen danskar.

Visa mer

Framtidens flyttrörelser

När Öresundsbron öppnades år 2000 blev det ökande antalet flyttningar över Öresund ett uttyck för en begynnande integration mellan Öresundsregionens danska och svenska del. Flyttningarna var en del av ett mönster som började med att framför allt köpenhamnsbor flyttade från de snabbt stigande bostadspriserna och bosatte sig där det fanns billiga och bra bostäder på ett avstånd som gjorde att de kunde behålla sina attraktiva och högavlönade jobb på den danska sidan av Öresund.

Flyttningen till ett annat land var en spännande utmaning, men den kostade också i form av kulturella och språkliga hinder och barriärer för att skaffa nya nätverk, kanske på bekostnad av gamla nätverk och familjen. Efter några år välljer många danskar därför att flytta tillbaka till dit där de kom ifrån, bland annat för att barnen har nått skolpliktig ålder. Andra flyttar tillbaka för att den danska bostadsmarknaden på grund av de senaste årens stora prisfall har blivit mer tillgänglig eller för att många efter finanskrisen har förlorat jobbet i Danmark och blivit arbetslösa.

Framtidens flyttrörelser kommer att påverkas av utvecklingen på en osäker bostadsmarknad och en arbetsmarknad med hög arbetslöshet samt att de ekonomiska konjunkturerna allt annat lika har varit gynnsammare på den svenska sidan av Öresund. Kommer det fortfarande att vara fördelaktigt att bosätta sig i Malmö med hänsyn till bostadspriser, resekostnader och reseavstånd? Kommer flyttningarna i framtiden fortfarande att kopplas tätt ihop med pendling tillbaka till ett välavlönat jobb i Köpenhamn eller kommer fler danskar att flytta både bostad och arbetsplats till Skåne och därmed bli mer omfattande och varaktigt integrerade på den skånska sidan?

Likaså kommer framtiden att visa om några av de 9.000 skåningar som i dag pendlar till ett jobb på den danska sidan kommer att slå sig ner närmare sitt arbete. Kommer de efter bostadsprisernas fall i Köpenhamn och på Sjælland att kunna finna sig till rätta på den danska Bostadsmarknaden?

Fotnot:

1 Enligt en tidigare beräkning från Region Skånes sida är cirka 75 procent av alla danskfödda i Skåne danska medborgare, vilket motsvarar att det för närvarande skulle vara 32.000 danskar som är bosatta i Skåne.

Utskriftsvänlig version
  • Mörkertal
  • Befolkning
  • Geografi

  • Ekonomisk utveckling
  • Näringlivsstruktur och kluster
  • Forskning och utveckling
  • Utbildning och studentrörlighet

  • Kultursysselsättning och turism
  • Välfärd och hälsovård

  • Arbetsmarknad
  • Pendlingen över Öresund

  • Flyttning över Öresund
  • Bostadsförhållande och byggande
  • Bostadspriser
  • Trafiken över Öresund
  • Köpenhamns flygplats
  • Ladda hem hela Tendens Öresund 2012
http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/job_creation...
http://www.interreg-oks.eu/se/Menu/Om+programmet/
http://www.orestat.se/tendensoresund
http://www.orestat.se/databas-0