Pendlingen över Öresund
Pendlingen över Öresund
Öresundspendlare gynnar dansk ekonomi med 7 miljarder kronor om året
Samtidigt som den danska ekonomin får ett ekonomiskt lyft av öresundspendlingen sparar den svenska ekonomin kostnader för arbetslöshetsunderstöd, eftersom svenska arbetstagare får jobb i Danmark i stället för att bli arbetslösa. Under 2010 utgjorde denna besparing 1,5 miljarder kronor.
Beräkningarna visar bara en del av den regionalekonomiska effekten som Öresundsbron har och har haft. Exempelvis har den kortare restiden över Öresund till och från Kastrup också haft en positiv effekt på antalet företagsetableringar i och omkring Malmö samt antalet svenska flygresenärer från Kastrup. Värdet av dessa och många andra effekter har inte beräknats.
Öresundsbron är den viktigaste enskilda orsaken till att många fler har fått och utnyttjat möjligheten att pendla till ett jobb på andra sidan sundet, eftersom både restid och resekostnader har reducerats avesvärt i och med öppnandet av den fasta förbindelsen.
Effekter på samhällsekonomin
Värdet för samhället av att en person är sysselsatt är omkring 700.000 kronor. Värdet för samhället mäts som ett företags värdeökning per medarbetare.
Värdeökningen beräknas genom att dra värdet av de råvaror, insatsvaror och servicetjänster, som företaget använder i produktionen, från företagets omsättning. Värdeökningen går till avlöning av medarbetarna, överskott i företaget samt produktionsskatter (fastighetsskatt, vägavgifter, arbetsgivaravgifter etc.).
Värdeökningen per medarbetare varierar betydligt beroende på bransch. Vissa branscher, till exempel läkemedelsindustri och finansföretag, har en hög värdeökning, medan till exempel hotell och restauranger har en låg värdeökning per medarbetare.
Värdet för det danska samhället av öresundspendlarnas arbetskraft motsvarar värdeökningen i de branscher där de är anställda. Beräkningarna av pendlarnas bidrag till värdeökningen är baserad på branschfördelad pendlarstatistik från Öresundsdatabanken samt nationalräkenskaperna för den danska ekonomin.
Effekter på arbetsmarknaden
Pendlingsstruktur
57 procent av pendlarna på Öresundsbron reser med tåg medan resten tar bilen. Danskarna som har flyttat till den svenska delen av Öresundsregionen väljer i högre än de svenska att ta bilen till jobbet.
Den stora andelen danskar beror på att det ekonomiska incitamentet att flytta till Sveríge var mycket starkt fram till mitten av 2007 då de danska bostadspriserna började att falla. Först under 2005 tog de danska företagens rekrytering av svenska medarbetare på allvar fart på grund av arbetskraftsbrist i Danmark.
På grund av den demografiska utvecklingen (se sidan 8) i Öresundsregionen väntas i framtiden betydligt större problem med att skaffa tillräckligt med arbetskraft i den danska delen av Öresundsregionen än i den svenska. Därför beräknas pendlingen i framtiden i högre grad bli påverkad av verklig arbetsmarknadsintegration än av bostadsmarknadsintegration som under de första åren av Øresundsbrons livstid.