Skip to main content

Öresundsstatistik och analyser

  • Statistik
  • Publikationer
  • TendensØresund
  • Kontakt

Pendlingen över Öresund

ladda_hem_kapitlet_pendlingen_over_oresund.pdf

Pendlingen över Öresund

Utvecklingen av pendlingsströmmen över Öresund har framför allt ägt rum mellan Sydvästskåne och den danska delen av Öresundsregionen. Medan pendlingen från Sydvästskåne till den danska delen av Öresundsregionen utgjorde 55 procent procent av all  pendling över Öresund under 1999 så utgjorde den under 2010 hela 81 procent.
 

Öresundspendlare gynnar dansk ekonomi med 7 miljarder kronor om året

Öresundspendlarna bidrog under 2010 med 7 miljarder kronor i värdetillväxt för den danska ekonomin. Sedan Öresundsbron öppnades år 2000 har den danska ekonomin via öresundspendlingen fått en betydande ekonomisk injektion med totalt 42 miljarder kronor. För de pengarna kan man bygga en och en tredjedels Öresundsbro. Samhällets ekonomiska vinst av Öresundsbron överstiger med andra ord vida vad den har kostat att bygga.

 

Samtidigt som den danska ekonomin får ett ekonomiskt lyft av öresundspendlingen sparar den svenska ekonomin kostnader för arbetslöshetsunderstöd, eftersom svenska arbetstagare får jobb i Danmark i stället för att bli arbetslösa. Under 2010 utgjorde denna besparing 1,5 miljarder kronor.

Beräkningarna visar bara en del av den regionalekonomiska effekten som Öresundsbron har och har haft. Exempelvis har den kortare restiden över Öresund till och från Kastrup också haft en positiv effekt på antalet företagsetableringar i och omkring Malmö samt antalet svenska flygresenärer från Kastrup. Värdet av dessa och många andra effekter har inte beräknats.
Öresundsbron är den viktigaste enskilda orsaken till att många fler har fått och utnyttjat möjligheten att pendla till ett jobb på andra sidan sundet, eftersom både restid och resekostnader har reducerats avesvärt i och med öppnandet av den fasta förbindelsen.

Visa mer

Effekter på samhällsekonomin

De många svenskar som har kommit in på den danska arbetsmarknaden har löst ett arbetskraftsproblem och om de danska arbetsgivarna inte hade haft möjlighet att rekrytera svenskar hade dansk ekonomi förlorat produktion och därmed värdeökning.

 

Värdet för samhället av att en person är sysselsatt är omkring 700.000 kronor. Värdet för samhället mäts som ett företags värdeökning per medarbetare.

Värdeökningen beräknas genom att dra värdet av de råvaror, insatsvaror och servicetjänster, som företaget använder i produktionen, från företagets omsättning. Värdeökningen går till avlöning av medarbetarna, överskott i företaget samt produktionsskatter (fastighetsskatt, vägavgifter, arbetsgivaravgifter etc.).

Värdeökningen per medarbetare varierar betydligt beroende på bransch. Vissa branscher, till exempel läkemedelsindustri och finansföretag, har en hög värdeökning, medan till exempel hotell och restauranger har en låg värdeökning per medarbetare.

Värdet för det danska samhället av öresundspendlarnas arbetskraft motsvarar värdeökningen i de branscher där de är anställda. Beräkningarna av pendlarnas bidrag till värdeökningen är baserad på branschfördelad  pendlarstatistik från Öresundsdatabanken samt nationalräkenskaperna för den danska ekonomin.

Visa mer

Effekter på arbetsmarknaden

De danskar som har valt att bosätta sig på den andra sidan sundet och arbetspendla till Danmark har i regel haft sitt jobb på den danska sidan även innan de flyttade. Med andra ord bidrar de lika mycket till dansk ekonomi sedan de blivit öresundspendlare som de gjorde tidigare. Under 1999 - innan öresundsintegrationen på allvar tog fart - utgjorde danskarna redan omkring 10 procent av pendlarna från Skåne till Sjælland. I analysen betraktas därför 10 procent av de danska pendlarna från Skåne till Sjælland som ett tillskott till den danska ekonomin på samma sätt som de svenska pendlarna.

Pendlingsströmmen från Skåne till Sjælland är mycket större än strömmen åt motsatt håll: Totalt pendlade 633 under 2009. I princip kunde de 633 jobben i Danmark har varit besatta av pendlare bosatta i Danmark. Beräkningen av pendllarnas ekonomiska bidrag nöjer sig därför med nettopendlingen från Sverige till Danmark.

Pendlingsstruktur

96 procent av öresundspendlarna bor i Sverige och arbetar i Danmark. Av dessa utgör svenskarna 40 procent och därmed den största andelen av öresundspendlarna, medan danskarna utgör 37 procent. Den resterande andelen är född utanför Sverige och Danmark.

 

57 procent av pendlarna på Öresundsbron reser med tåg medan resten tar bilen. Danskarna som har flyttat till den svenska delen av Öresundsregionen väljer i högre än de svenska att ta bilen till jobbet.

Den stora andelen danskar beror på att det ekonomiska incitamentet att flytta till Sveríge var mycket starkt fram till mitten av 2007 då de danska bostadspriserna började att falla. Först under 2005 tog de danska företagens rekrytering av svenska medarbetare på allvar fart på grund av arbetskraftsbrist i Danmark.

På grund av den demografiska utvecklingen (se sidan 8) i Öresundsregionen väntas i framtiden betydligt större problem med att skaffa tillräckligt med arbetskraft i den danska delen av Öresundsregionen än i den svenska. Därför beräknas pendlingen i framtiden i högre grad bli påverkad av verklig arbetsmarknadsintegration än av bostadsmarknadsintegration som under de första åren av Øresundsbrons livstid.

Visa mer

Antal pendlare

Omkring 18.000 personer pendlade dagligen mellan sin bostad och sin arbetsplats på den andra sidan Öresund år 2011. Under 1999, året innan Öresundsbron öppnades, var det 2.600 dagliga öresundspendlare. De första åren av Öresundsbrons livstid steg antalet pendlare stadigt, men ökningen under perioden 2005-2007 var exceptionellt hög på grund av både danska arbetsgivares brist på arbetskraft och stora prisskillnader för bostäder på de två sidorna av sundet. Under 2008 toppade antalet pendlare med 19.800 och har sedan minskat i takt med att först finanskrisen och sedan lågkonjunktur har satt sina spår i den öresundsregionala verkligheten.

 

Visa mer

Pendlarnas branschfördelning

Flertalet av öresundspendlarna från den svenska delen av Öresundsregionen arbetar inom den danska tjänstesektorn. Det avspeglar Köpenhamns näringslivsstruktur som När det gäller pendlarnas fördelning efter kön är det så att på tre män, som pendlar från den svenska delen av Öresundsregionen till den danska går det bara två kvinnor

Utskriftsvänlig version
  • Mörkertal
  • Befolkning
  • Geografi

  • Ekonomisk utveckling
  • Näringlivsstruktur och kluster
  • Forskning och utveckling
  • Utbildning och studentrörlighet

  • Kultursysselsättning och turism
  • Välfärd och hälsovård

  • Arbetsmarknad
  • Pendlingen över Öresund

  • Flyttning över Öresund
  • Bostadsförhållande och byggande
  • Bostadspriser
  • Trafiken över Öresund
  • Köpenhamns flygplats
  • Ladda hem hela Tendens Öresund 2012
http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/job_creation...
http://www.interreg-oks.eu/se/Menu/Om+programmet/
http://www.orestat.se/tendensoresund
http://www.orestat.se/databas-0