Trafiken över Öresund
Färjor i norr och bro i söder
Under 1990-talet passerades Öresund av mellan två och tre miljoner bilar årligen med färjorna. Efter en mindre tillbakagång i trafiken under början av 1990-talat ökade antalet fordon över Öresund med i genomsnitt 10 procent per år från 1995 till 1999. Nya färjerutter, fler avgångar, lägre priser samt ökad tillväxt i Danmark och Sverige var orsaken till trafikökningen. Öppnandet av Öresundsbron resulterade i ett ytterligare trafiksprång på 43 procent och den totala trafiken över Öresund ökade i genomsnitt med 10 procent per år varje år under perioden 2001-2007.
Redan i början av 2008 lurade den finanskris, som bröt ut med full kraft senare under året. Ökningen av trafiken över Öresund bromsades upp kraftigt och slutade för hela 2008 på 3 procent. Sedan dess har trafiken minskat år för år.
Personbilstrafiken utgör den överlägset största delen, 91 procent, av all trafik över Öresund medan lastbilstrafiken svarar för 8 procent och busstrafiken för 1 procent. 80 procent av personbilstrafiken väljer att korsa Öresund via Öresundsbron och motsvarande gäller omkring hälften av lastbilstrafiken. 76 procent av alla personresor över Öresund går via Öresundsbron antingen med bil eller tåg.
Syftet med resan varierar för de olika transportsätten över Öresund. Färjorna har en hög andel fritids- och semesterresenärer medan Öresundsbron har en hög andel pendlare. Totalt 61 procent av färjeresenäerna ska på fritidsresa eller semester medan 32 procent är pendlare. På Öresundsbron år 36 procent av bilresenärerna och 49 procent av tågresenärerna pendlare medan andelen fritids- och semesterresenärer är 35 procent för bil och 38 procent för tåg på Öresundsbron.
Affärsresenärerna tar i hög grad bilen över bron när de ska göra förrättningar på andra sidan av sundet. 28 procent av resenärerna i bil har ett affärsmässigt syfte medan det för tågresenärernas del bara är 9 procent. 16 procent av dem som använder färjan reser över sundet i affärsmässigt syfte.
Trafiken över Öresundsbron
Tågtrafiken
Mängden gods som fraktas med tåg över Öresundsbron har ökat med 114 procent från 2001 till 2011 och antalet godståg har ökat med 46 procent. Totalt körde 9.700 godståg över bron under 2011.
Öppnandet av Citytunneln på den svenska sidan i december 2010 med de två nya stationerna i Malmö - Hyllie och Triangeln - har förkortat restiden mellan Köpenhamn och Skåne med fem minuter. Det har stärkt tågets konkurrenskraft i förhållande till bilen som transportmedel. Under 2011 har antalet tågresenärer ökat med 8 procent medan biltrafiken över Öresundsbron har minskat med 1 procent.
Merparten av resorna med Öresundstågen går inom Öresundsregionen där 90 procent av passagerarnas resor är regionala. Fyra av fem tågpassagerare är bosatta i Sverige och en av fem bor i Danmark. Bara en mycket liten del är utlänningar.
Pendlerna dominerar bland tågresenärerna. Cirka 60 procent av resenärerna på Öresundstågen är jobb- eller studiependlara. Av resterande 40 procent är de flesta fritidsresenärer och en liten andel är affärsresenärer och semesterresenärer.
Biltrafiken över Öresundsbron
Utvecklingen av biltrafiken över Öresundsbron kan delas upp i olika faser, som följer den ekonomiska utvecklingen i det omgivande samhäller. Från invigningen år 2000 fram till och med 2007 låg den årliga ökningen av biltrafiken på mellan 10 och 17 procent. Under 2007 blev framgången fullkomlig när trafiken för första gången var större än vad de ursprungliga prognoserna hade förutsagt. Under 2008 kom finanskrisen och det blev omedelbart en avmattning i ökningen av biltrafiken. Biltrafiken ökade det året med 5 procent. Under 2009 var det nolltillväxt i trafiken och både 2010 och 2011 har trafiken minskat.
Alla typer av trafik har ökat under Öresundsbrons livstid, men särskilt anmärkningsvärd är utvecklingen av pendlingen. Pendlingen utgör i dag 40 procent av all personbilstrafik jämfört med 5 procent under 2001.
Förutom pendlingstrafiken består personbilstrafiken över Öresundsbron av den regionala affärstrafiken, som utgör 18 procent, samt av semester- och fritidstrafiken som svarar för resterande 40 procent av personbilstrafiken på Öresundsbron.
Valutakursen har också satt sin prägel på trafiken över Öresundsbron. Under 2009 när den svenska kronan föll i värde, som följd av den oro som fanns på de finansiella marknaderna, reste många danskar till Skåne för att handla billigt. Nu har utvecklingen vänt och den svenska kronan är starkare än någonsin under Öresundsbrons livstid, vilket gör det förmånligt för medborgare med bostad på den svenska sidan av Öresund att ta en tur till Danmark för att handla.
Lastbilstrafiken har under 2011 ökat kraftigt för andra året i rad. Under 2011 ökade lastbilstrafiken med 9 procent.
Öresundsbrons kapacitet
Tågtafiken över Öresundsbron växlar mellan högfrekvent passagerartrafik och internationella godståg jämnt fördelade över dygnet samt sporadiska passagerar- och materieltåg. Framfört allt på grund av skillnaderna i trafiken begränsas den schemalagda trafiken under rusningstid till cirka 10 tåg i timmen i vardera riktningen.
I både Sverige, Norge och Danmark debatteras behovet av att satsa på höghastighetståg. Höghastighetståg skulle under alla omständigheter ankomma till Kastrup. Samtidigt väntas ett ökande behov av att köra gods på räls och framtidens befolkningsutveckling i Öresundsregionen pekar på att den danska sidan får ett större behov av att rekrytera medarbetare från den svenska sidan. Totalt sett kommer detta att sätta tryck på kapaciteten på Öresundsbrons järnväg och det är nödvändigt att fokusera på initiativ som kan öka kapaciteten över Öresund. Redan i dag finns kapacitetsproblem vid Köpenhamns Flygplats, Södra stambanan i Skåne samt på järnvägslinjer i centrala Köpenhamn och dessa väntas bli förvärrade under de närmaste åren.