Öresundsanalyser
Gränspendlingens effekt på den officiella inkomststatistiken
Svenskar med inkomst i Danmark och Norge 2010–2012
SCB har därför utrett gränspendlingens effekter på inkomststatistiken, och kartlagt förutsättningarna för att löpande kunna komplettera statistiken med gränspendlarnas inkomster.
Örestat IIIs slutrapport "Öresundsdatabasen".
Den slutrapport som gjorts i projektet Örestat III finns att ladda hem här:
Rapporten beskriver probelmatiken med gränsstatistiken och resultaten från projektet Örestat III som avslutas i december 2014.
Tillgängligheten i Öresundsregionen
Örestat III-projektet har tagit fram en atlas som beskriver tillgängligheten räknad i minuter till ett antal platser i Öresundsregionen. Atlasen räknar resor som görs både med vägnätet och med kollektivtrafiknätet. Publikationen finns i både på danska och svenska och du kan ladda hem pdf-versionen här nedan:
Tillgänligheten i Öresundsregionen SE
TILGÆNGELIGHED I ØRESUNDSREGIONEN DK
Den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen
Nyligen publicerades i Öresundsdatabasen uppdaterad regionalekonomisk statistik för Öresundsregionen. En nyhet är att det nu finns fastprisberäknade tidsserier för BNP och BRP både för Öresundsregionen som helhet och för regiondelarna. I en analys av den nya statistiken dras bland annat slutsatserna att det är för tidigt att tala om Öresundsregionen som ett funktionellt integrerat ekonomiskt område. Öresundsregionen har en stor potential att utvecklas som tillväxtmotor om regionen blir mer integrerad. Att få utväxling på potentialen förutsätter emellertid att den ekonomiska dynamiken kommer igång, inte minst vad gäller produktivitetsutvecklingen, vilket i sin tur är en förutsättning för att få fart på den regionala integrationen mellan Skåne och Själland.
Ta del av den nya BRP-statistiken i databasen
Film om Öresundsregionen i Almedalen
Örestat III-projektet är även på plats på Almedalen med en film som visar hur det är att verka i en gränsregion. Ta del av vår film här:
Övriga inkomsttagare
Analysen presenterar ny, aldrig förut publicerad statistik om de så kallade övriga inkomsttagarna. De har en löneinkomt på andra sidan sundet men når inte upp till definitionen av arbetspendlare. I det hela taget är det förvånansvärt många, cirka 5 0000 personer. Du läser mer om dessa i analysen nedan.
Faktablad till Öresundstingets paneldeltagare 24 oktober 2013.
KUNSKAP & INNOVATION I ÖRESUNDSREGIONEN SE
LIVSKVALITÉ I ÖRESUNDSREGIONEN SE
ÖRESUNDSREGIONENS KONKURRENSKRAFT I EUROPA SE
ÖRESUNDSREGIONEN SOM METROPOL SE
VIDEN OG INNOVATION I ØRESUNDSREGIONEN DK
LIVSKVALITET I ØRESUNDSREGIONEN DK
ØRESUNDSREGIONENS KONKURRENCEEVNE I EUROPA DK
ØRESUNDSREGIONEN SOM METROPOL DK
Lokala arbetsmarknader i Öresundsregionen
Analysen en Öresundsregional arbetsmarknad fokuserar på metoden Lokala arbetsmarknader och applicerar den på Öresundsregionen. Rapporten beskriver dels de brister som finns i metoden och dels hur Öresundsregionen ser ut vad avser lokala arbetsmarknadsregioner. Det finns även med en prognos för den framtida utvecklingen.
Mörkertal 45 000 saknade gränspendlare
Då Öresundspendlarna och dess inkomster med mera inte fins med i nationell statistik uppstår kvalitetsbrister och mörkertal. Här kan du ladda hem en broschyr som beskriver problematiken och hur Örestat III-projektet arbetar med dessa frågor.