Örestat
Publicerad på Örestat (http://www.orestat.se)

Hem > Befolkning

Befolkning

Befolkningsökning

Andelen äldre (+65) växer snabbare i den danska delen av Öresundsregionen än i den svenska delen, medan andelen i gruppen 20-64 år väntas växa snabbare i den svenska delen än i den danska delen.

Försörjningskvoten på båda sidor av sundet väntas stiga med 14-16 procent fram till årsskiftet 2031/2032 jämfört med 2012.

[1]

Visa mer

Utveckling

Det bor cirka 3.785.000 invånare i Öresundsregionen, varav två tredjedelar bor i den danska delen.

Denna siffra väntas öka med 390.000, drygt 10 procent, fram till början av 2030-talet. Ökningstakten väntas vara högst under de första åren och avtar något under resten av den 20-åriga prognosperioden.
 

I Skåne väntas befolkningen öka med 175.000 invånare. På den danska sidan väntas Region Hovedstaden växa med 235.000 invånare, medan Region Sjælland i början av perioden kommer att uppleva en minskning av antalet invånare med omkring 21.000 invånare. Denna minskning beräknas dock avta under slutet av prognosperioden. Totalt sett beräknas ökningen i den danska delen bli knappt 214.000 invånare under de närmaste 20 åren.

Den förvärvsarbetande gruppen (20-64 år) väntas öka med 87.000 i Region Hovedstaden och 58.000 i Skåne. Region Sjælland kommer å andra sidan att uppleva en minskning av denna grupp med omkring 60.000 invånare fram till årsskiftet 2031/2032.

[2]

Ladda ned bild [3]

Visa mer

Fler barn och äldre

Befolkningens ålderssammansättning i Öresundsregionen som helhet väntas genomgå stora förändringar under den närmaste 20-årsperioden. Framför allt väntas antalet äldre (+65 år) öka markant. Det beror på att det föddes många barn under efterkrigstiden och dessa generationer är nu på väg mot pension. Dessutom beror den större andelen äldre på att vi i allmänhet lever längre.

 

Även antalet barn och unga väntas öka, särskilt i Region Hovedstaden och Skåne. Det beror till stor del på en ökad inflyttning, både migration från utkantsområden i bägge länderna och immigration från andra länder, samt att fler och fler efterhand uppnår fruktsam ålder.

Visa mer

Konsekvenser för samhällsekonomin

Försörjningsbördan i Öresundsregionen väntas öka markant på grund av den stigande befolkningsökningen särskilt i de icke förvärvsarbetande åldersgrupperna 0-19 år och +65 år, som växer snabbare än åldersgruppen 20-64 år. Befolkningens förändrade ålderssammansättning kommer att bli en utmaning för välfärdssamhället, som vi har lärt känna det, särskilt när det gäller barnomsorg, skolmöjligheter, äldreomsorg och efterfrågan på olika boendeformer. Alla former av tillsyn, omsorg och vård kommer således att hamna under press, eftersom det kommer att finnas färre i den förvärvsarbetande åldern för att klara den samlade försörjningsbördan och fler kommer att efterfråga offentliga tjänster.
Försörjningskvoten definieras som den börda varje person i den förvärvsarbetande åldern (20-64 år) ska klara förutom sig själv. I denna beräkning ligger fokus uteslutande på ålder och inte på om personen arbetar eller ej.

 

I den danska delen av Öresundsregionen är försörjningskvoten under 2012 0,68 person, medan den i den svenska delen är marginellt högre, nämligen 0,71. Det vill säga att för varje 100-tal personer i förvärvsarbetande ålder, ska skåningarna försörja tre personer mer än danskarna.

Vid årsskiftet 2031/2032 beräknas dessa siffror har stigit till 0,79 (den danska delen) och 0,81 (den svenska delen). Det innebär en ökning av försörjningskvoten med omkring 16 procent i den danska delen och 14 procent i den svenska delen. Skillnaden mellan de två delarna av Öresundsregionen kommer då att minska till omkring 2 procent.

Om man ser på fördelningen av försörjningskvoten i de två regionerna i den danska delen av Öresundsregionen är skillnaden markant större mellan de två jämfört med skillnaden mellan den svenska och den danska delen: I Region Hovedstaden ligger försörjningskvoten under 2012 på 0,64 och i Region Sjælland på 0,77 - en skillnad med 0,13. Vid årsskiftet 2031/2032 beräknas Region Hovedstadens försörjningskvot var 0,72, och Region Sjælland kommer att ha en försörjningskvot på 0,98 – en markant ökning med 27 procent för Region Sjælland och 13 procent för Region Hovedstaden jämfört med 2012.

Även om försörjningskvoten ökar i hela Öresundsregionen kommer ökningen med andra ord att vara markant större i Region Sjælland och Skåne jämfört med Region Hovedstaden: Skåne och Region Sjælland kommer vid årsskiftet 2031/2032 att ha en försörjningskvot på 0,81 repektive 0,98, medan Region Hovedstaden beräknas ha en försörjningskvot på 0,72.

[4]

Visa mer

Avtagande flyttnetto

Befolkningsökningen i Öresundsregionen väntas bestå av nyfödda och nyinflyttade personer. Antalet födda per år är större än antalet döda per år i såväl Skåne som i Region Hovedstaden. Under slutet av den 20-åriga prognosperioden väntas antalet dödsfall stiga ytterligare, vilket beror på att fler och fler pensionärer har kommit upp i en ålder då det är naturligt att antalet minskar på grund av ålderdom.

Det är svårt att göra en bedömning av framtida flyttningsmönster, men flyttnettot (antalet inflyttningar minus antalet utflyttningar) väntas minska på både den danska och den svenska sidan av Öresund.

Danmarks Statistik har utarbetat prognoserna för den danska delen av Öresundsregionen och Region Skåne för den svenska delen av Öresundsregionen. Osäkerheten i prognoserna blir större när de bryts ner på kommunnivå och siffrorna bör tas med en nypa salt. Befolkningsökningen beräknas vara störst i de största kommunerna och deras grannkommuner.

[5]

Visa mer

Källa till webbadress: http://www.orestat.se/sv/analys/befolkning

Länkar:
[1] http://www.orestat.se/sites/all/files/demo_1_se.jpg
[2] http://www.orestat.se/sites/all/files/demo_3_se.jpg
[3] http://orestat.oddserver.se/sites/all/files/bild_3_befolkningutveckling.bmp
[4] http://www.orestat.se/sites/all/files/demo_4_se.jpg
[5] http://www.orestat.se/sites/all/files/demo_5_se.jpg